INNSATSVARER
De viktigste innsatsvarene i Nordic Waterproofings produksjon er bitumen, polymerer (gummiforbindelser og plast), miljøsertifisert trevirke og planter.
Nordic Waterproofings største leverandører har blitt bedt om å gi produktspesifikke miljødeklarasjoner (EPD), LCA-beregninger og informasjon om energiforsyning for sin produksjon, men få av dem har hatt kapasitet til å gjøre dette så langt. Dette arbeidet vil bli utvidet i 2023. Målet for 2023 er å fokusere på de 50 leverandørene som står for de fleste av Scope 3-utslippene. Samarbeidet vil fokusere på å forbedre bærekraftsarbeidet på deres anlegg og forbedre informasjonen om EPD.
Bitumen - en restprodukt ...
Bitumen er en restprodukt som oppstår ved industriell raffinering av råolje til forskjellige fossile brensler. Produksjon av bitumen krever derfor mindre energi. Varme er imidlertid nødvendig under videreforedling av bitumen til vanntette produkter. Nordic Waterproofing har derfor gått over til biogass ved alle tre produksjonsanleggene for bitumenbaserte produkter. Bitumen brukes hovedsakelig til asfalt for veier, og i mindre grad til tak og andre formål (se diagram).
... med en lang levetid ...
Dagens bitumenbaserte tetningsmaterialer, blandet med elastomerer for økt fleksibilitet, har en levetid på opptil 50 år, avhengig av bygningskonstruksjon og installasjon. Ved renovering av tetningsmaterialer legges vanligvis et nytt lag over det gamle.
… og som ikke skader mennesker og miljøet
Siden bitumen er et hydrokarbon som ikke er beregnet for forbrenning, men for bruk i byggematerialer, frigjøres ingen drivhusgasser. De gjenværende komponentene i et bitumenbasert tetningsmateriale (fyllstoffer, polymerer, skifer, sand osv.) er enten inerte (ikke tilbøyelige til å danne kjemiske forbindelser) eller har lav tendens til kjemiske reaksjoner. Dette betyr at de utgjør minimal risiko for mennesker og miljøet i hele sin livssyklus, forutsatt at de ikke brennes. Produktutviklingen er blant annet rettet mot å redusere tykkelsen på takpapp (og dermed mengden bitumen) med opprettholdt funksjon gjennom bedre blandingsoppskrifter. For å redusere bruken av polyester i det bærende duken, består duken i stor grad av resirkulert polyester fra PET-flasker. I 2022 ble det brukt 174 000 PET-flasker.
To metoder for å redusere CO2-innholdet i bitumen
Tallolje (biprodukt ved fremstilling av cellulose) – Nordic Waterproofings finske merkevare
Kerabit har utviklet Kerabit Nature. Den fossile bitumen er delvis erstattet av bitumen ekstrahert fra tallolje, CTO. Det positive CO2-opptaket gjennom talloljeråvaren gjør Kerabit Nature CO2-nøytral (bitumen har allerede lave 0,2 kg CO2 ekvivalenter/ kg) Kerabit Nature finnes for både over- og undersjikt.
Lignin – Et forskningsprosjekt i Sverige sammen med RISE rettet mot å delvis erstatte bitumen med treavfallsproduktet lignin. Prosjektet startet sommeren 2022 og vil vare i 2,5 år.
Økende andel trebaserte CO2-bindende produkter
Nordic Waterproofings produktportefølje er utvidet med trebaserte byggevarer som prefabrikkerte elementer og bærende strukturer. Tresortene er FSC- og PEFC-sertifisert (Programme for the Endorsement of Forest).
Vegetasjon bidrar til biologisk mangfold
Dyrking av vegetasjon for grønn infrastruktur skjer i egen regi. Dyrking skjer med tilskudd av kunstgjødsel, men også med tilskudd av egenprodusert biokull som utgjør et karbonlager.
Vannforbruk generelt lavt
Produksjon av byggematerialer som takmembraner, EPDM-gummiduker og prefabrikkerte elementer har generelt lavt vannforbruk. Vann i lukkede systemer brukes for å kjøle takbeleggslagene i slutten av produksjonslinjen slik at de kan rulles sammen.
Ved dyrking av vegetasjon for grønn infrastruktur brukes vann til vanning.
Vannforbruket i 2022 for Products & Solutions var 161 925 m3, hvorav dyrkingene sto for
9 577m3.
Installation Services sto for 1 729 m3.
Emballasje
Størstedelen av konsernets produkter pakkes i plastfilm. Tiltak gjennomføres for å redusere plastbruken. For eksempel spares mange tonn plast og avfall når de fleste av takmembranrullene tapes sammen i stedet for å pakkes i plast. Imidlertid bør de oppbevares under tak før installasjon. Andre tiltak er å redusere tykkelsen, men også ved å øke innholdet av resirkulert materiale og optimalisere resirkulerbarheten av plastemballasjen ved å unngå farge og blekk på plasten.
REDUSERE AVFALL
Konsernet fokuserer også på å oppnå fullstendig gjenvinning av alt restmateriale og avfall for å redusere materialforbruket og beholde CO2 i bundet form.
Vi gjenvant 62% av vårt produksjonsavfall i løpet av 2022, og vi fortsetter vår forskning for å minimere avfallet. Gjenvinningsforsøk pågår for å undersøke hvordan fabrikkavfall kan gjenbrukes for å skape merverdi i våre egne fabrikker eller i andre bransjer for å hjelpe oss og våre kunder med å unngå avfall til forbrenning eller deponering.
Vi anbefaler våre kunder å samle inn og returnere avkapp fra byggeplasser til gjenvinningsstasjoner som tar avfallet videre for gjenvinning i for eksempel ny asfalt.
Virksomheten i Danmark gjenvant 90 % av produksjonsavfallet og sendte ikke noe avfall til deponi.