Forebyggende tiltak mot fuktskader
Husk at det er du som er prosjekterende og utførende, og som har ansvaret for at fuktskader ikke oppstår i og etter byggeperioden. Gjør man dårlige valg eller planlegger feil kan det koste dyrt. Her er litt informasjon og råd om hvordan man kan unngå de vanligste fellene.
Riktig prosjektering og planlegging sikrer et godt resultat
For å unngå problemer med byggfukt er god planlegging, riktige materialvalg og god kontroll i byggeprosess avgjørende. Hver årstid har sine utfordringer og dette må det tas hensyn til når man lager fremdriftsplaner.
Noen konstruksjoner kan også være vanskelige og tidkrevende og få tørket ut. Eksempelvis vil et støpt dekke bruke flere måneder på å kvitte seg med fukten, og et gulv som krever avretting vil tilføre mange hundre liter vann i en byggeprosess.
Konstruksjoner med god fuktsikkerhet
Ved valg av løsninger bør man også vurdere muligheten konstruksjonen har for å tørke ut byggfukt – både det som er i trevirke fra før og det som kan bli påført i løpet av byggetiden. Tørkingen vil foregå både i byggeperioden og i lang tid etter at konstruksjonen er lukket.
Konstruksjoner som elementer med isolasjon og med mye trevirke, vil tørke langsomt. Jo tykkere konstruksjonene er, desto lenger tørketid.
Er det løsninger som kan være vanskelig å tørke, kan det være lurt å velge noe som tåler høyere fuktbelastning – f.eks. å erstatte trevirke med kompositt eller mur, parkett med fliser eller lignende.
Materialer og toleranse mot fukt
Hvor mye fukt materialer tåler er individuelt, f.eks. tåler utvendig gips mye fuktbelastning på utsiden, men skal ikke ha mange dager med fukt på innsiden før soppen begynner å gro. Trevirke sveller raskt når det blir fuktig, mens mur kan lagre mye fukt uten at det synes.
Tiltak mot fukt er tidkrevende og kostbart i et bygg. Man må velge byggevarer som tåler belastningen også av byggeperioden, hvor høy fuktpåkjenning kan forekomme. Velg produkter som puster, samt fugemasser og lim som tåler fukt. Unngå å kle inn impregnerte materialer, da disse inneholder fukt som kan spre seg i konstruksjonen og skape grunnlag for soppvekst.
Av materialer som kan bidra til mindre byggfukt, kan nevnes:
- Materialer som har lavt fuktinnhold ved levering, f.eks. kunstig nedtørket trevirke.
- Kompakte materialer som ikke holder på fuktighet, som kompositt, stål, pvc. osv.
- Prefabrikkerte elementer laget i kontrollerte miljøer.
- Mindre trevirke, ved å velge f.eks. i-bjelker, ranti bjelker eller lignende som innehar mindre trevirke, men større styrke. Masser og støp som krever minst mulig vann. Husk at vannet skal ut igjen.
Mottakskontroll
Du som håndverker godkjenner materialet du bruker.
Når du tar imot materialene og bruker de i et bygg, så har du også overtatt ansvaret for at de oppfyller kravene som er satt. Kontroller alltid fuktinnhold i trevirke ved mottak eller før bruk.
God logistikk
Sørg for god planlegging i forhold til når man ønsker materialer levert til byggeplass. Materialene er mer utsatt på en byggeplass i butikkhylla derfor skal de ikke lagres der lenger en nødvendig.
Noe lagring blir det, sørg for tilgjengelig tekkemateriale i form av presenninger eller vurder muligheten for ett provisorisk tak over materialpakkene. Fuktsikre også mot bakken, det kan være mye fuktighet i jord, grus og sand.
Gjør ting i riktig rekkefølge, isolering, dampsperre og så når man har en god damptetting med tette detaljer da kan man sette på litt varme i bygget. Setter man på varmen for tidlig risikerer man å tilføre mye fuktighet inn i konstruksjonen og spesielt i trevirke bare på grunn av kondensering, dette kan det bli så mye fukt av at det tar lang tid å få tørket det ut igjen.
Planlegg tilstrekkelig tid til uttørking
Regn alltid med noe tørketid, ha det med i fremdriftsplanen og spesielt vinterstid kan tørking være tidkrevende.
Både bærekonstruksjoner i tre og betong krever lang tørketid, det er derfor viktig å få tettet bygget og komme i gang med tørking så fort som mulig. Jo lenger tid det tar før man kommer i gang med, jo mer tid og penger koster det som regel.
Planlegg alle prosesser, sørg for godt med tildekkingsmaterialer på plass, planlegg hvordan man skal tørke med varme og avfuktere etc. sørg for at man mottar materialer for innredning når bygget er lukket tørket og klart , da har man også muligheten for å få materialer rett inn der det skal brukes.
Vurder utskifting der:
- det er høyt fuktinnhold og synlig soppvekst har oppstått.
- det vil være umulig og få tørket tilstrekkelig før lukking av konstruksjon.
Anbefalte produkter som bidrar til å forebygge fuktskader:
Mataki Halotex Roof Xtreme undertak
Valg av riktig undertak er avgjørende for å sikre at taket blir tett, og at det ikke oppstår fuktskader som følge av kondens eller lekkasje. Halotex RS10 undertak er utviklet med siste teknologi for dampåpne membraner.
Et gjennomtrampsikkert, robust undertak med lang levetid. Fåes i to ulike dimensjoner.
Slitestyrke: Best
Liggetid: 12 uker
Annet: Gjennomtrampsikker
Mataki Halotex Xtreme Vindsperre
Vindsperre benyttes for å unngå at kald luft trenger inn i byggets trekonstruksjon og isolasjon, og forhindrer at isolasjonseffekten reduseres. Den bidrar også til å holde fukt ute fra konstruksjonen i byggeperioden.
Halotex Xtreme Vindsperre er en av markedets mest robuste vindsperrer, og er spesialdesignet for de mer ekstreme klimaforhold. Fåes i to dimensjoner.
Motstand slagregn: Best
Rivestyrke: Best
Sd-verdi: 0,15
Mataki Halotex Master Tape 100
Master Tape benyttes for å sikre lufttette overganger mellom undertak, vind- og dampsperre, samt andre bygningsdeler.
En universaltape med maksimal klebekraft til innvendig og utvendig bruk. Kleber på de fleste bygningsmaterialer. Fåes i to dimensjoner.
Mataki Halotex TN40 sløyfebånd
Valg av riktig vindsperre-tape er avgjørende for å oppnå et perfekt resultat ved tetting av bygg.
Mataki Halottex TN40 er armert dobbeltsidig butylbånd til bruk under sløyfer for å hindre vannsig i byggeperioden.
Lyst på mer faglig påfylling?
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Med jevne mellomrom sender vi deg tips og triks, faglig innhold og det nyeste innen byggeteknisk utvikling i vårt fagområde. Sørg for at du får med deg det aller siste ved å følge vårt nyhetsbrev!